Jdi na obsah Jdi na menu

Jazyky

ČeštinaEnglish

ZOOTECHNICKÉ OSVĚDČENÍ

 

Zootechnické osvědčení 

Zootechnické osvědčení je dokument, který dokládá původ zvířete, jeho ohodnocení při klasifikaci. Tento dokument je zapsaný v plemenné knize (PK) ovcí. Dokument vystavuje SCHOK, z.s. na základě splnění podmínek pro uchovnění daného zvířete. Zootechnické osvědčení v souladu s novějšími legislativními předpisy nahrazuje v minulosti vystavovaný průkaz o původu (POP).

Na rozdíl od průkazu původu obsahuje zootechnické osvědčení i výsledek genoypizace a popřípadě i parentity.

Jedná se o jednotný dokument pro celou evropskou unii, do kterého se vyplňují údaje o hospodářském zvířeti. Podstatně to zjednodušuje administrativu při importu a exportu zvířat v rámci EU.

Jak získá ovce/beran zootechnické osvědčení

Ovce nebo beran může získat zootechnické osvědčení až po absolvování zdravotních testů, testu genotypizace a u beranů určení parentity a dále po provedení klasifikace na nákupním trhu. Po splnění veškerých podmínek hodnocení ve šlechtitelském programu a kontroly užitkovosti může následně chovatel (případně nový majitel zvířete) požádat SCHOK z.s.  (plemennou knihu ovcí) o vydání zootechnického osvědčení.

Je vydání zootechnického osvědčení zpoplatněno

Ano, platí se správní poplatek sdružení "Svaz chovatelů ovcí a koz z.s." dle  stanoveného ceníku. Žádost pro vydání osvědčení získáte na webových stránkách SCHOK z.s. https://schok.cz/ovce/zadost-o-zootechnicke-osvedceni/

 

Jak vypadá zootechnické osvědčení ovce

Níže je náhled na zootechnické osvědčení. Dokument obdržíte poštou spolu s fakturou za vystavení osvědčení.

rodokmeny-rodicu-lili-1.jpg

 

 

rodokmeny-rodicu-lili-2.jpg

 

Statistiky

Online: 3
Celkem: 185699
Měsíc: 4721
Den: 203